IVT Anywhere - Fjärrstyr via smartphone.

Av Urban Jonsson, 11 mars 2021

IVT_Anywhere_CirclePuff.jpgAtt styra sin värmepump från en smartphone verkar för många vara väldigt smidigt men vad finns det egentligen för funktioner i den där appen och vad kan man göra? Och kanske minst lika viktigt, behöver värmepumpen verkligen fjärrstyras?!

Det är klart den inte behöver, värmepumpen klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Men för den som vill finns det en hel del smarta funktioner att använda sig av.

Semesterfunktion
Att sänka värmen när man är på semester är inget nytt påfund, skillnaden är att med IVT Anywhere behöver du varken be grannen gå in och justera temperaturen eller komma hem till ett kallt hus, det löser appen med automatik. Med semesterläget påslaget håller värmepumpen en temperatur på 15°C när huset står tomt och höjer automatiskt upp värmen lagom tills du är hemma igen.  

Styr temperaturen på distans
Blev det inplanerat bastu med vänner ikväll, eller tar tonåringen med sig kompisar hem efter träningen? Inga problem, i appen kan du med några enkla tryck se till att det finns varmvatten åt alla som vill duscha.

Lika enkelt är det att styra värmepumpen i sommar- eller fjällstugan. Tack vare appen kan ni nu komma till ett varmt och skönt hus och behöver heller inte fundera på om ni glömde sänka temperaturen innan ni åkte.   

Larm vid driftstörning
En annan bra funktion i appen är att du direkt får larm vid eventuellt driftstopp, en funktion som alltid är praktisk, kanske inte minst i semesterboendet eller för dig som reser ofta.


Vad behövs för att det ska funka?
IVT Anywhere är kompatibel med vår bergvärmepump IVT Geo 500, frånluftsvärmepump IVT Vent 402 och med luft/vattenvärmepump IVT AirX levererade innan 1 december 2021*.

Kom igång
För att komma igång behöver du ansluta värmepumpen till internet, antingen med nätverkskabel eller trådlöst med hjälp av en WiFi-adapter. WiFi-adapter finns att köpa i närmsta elektronikbutik, ett exempel hittar du här: https://www.dustinhome.se/product/5010824366/tl-wa860re

Står värmepumpen långt ifrån routern kan du istället använda en powerline-adapter som låter dig dela ditt hemmanätverk genom eluttaget. Placera en enhet i ett vägguttag nära routern och den andra i närheten av din värmepump så har du förlängt räckvidden på nätverket till värmepumpen. Powerline-adapter finns att köpa i närmsta elektronikbutik, ett exempel hittar du här: https://www.dustinhome.se/product/5010824366/tl-wa860re

Och så en liten smula tålamod!
Ny teknik är roligt! Det är lätt att bli ivrig och går snabbt att klicka runt i appen, men samma sak gäller här som när du justerar temperaturen på värmepumpens display. Själva justeringen går på ett klick, men tänk på att det är ett stort system och därför tar lite tid innan dina justeringar får genomslag.

Extra varmvatten är lätt fixat men vill du ändra temperatur i hela huset kan det ta lite tid för huset att anpassa sig. Ändra därför inte för ofta utan låt det gå något dygn eller två innan du justerar igen.  

 

Vi har även appstyrning till våra luft/luftvärmepumpar.

APPÖVERSIKT

*Till IVT AirX levererade efter 1 december 2021 behöver en WiFi-modul eftermonteras på grund av leveransstörningar - din installatör hjälper dig igång helt kostnadsfritt.

Intresseområden: Appstyrning , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.