Folksam testar värmepumpar - Geo 500 i topp.

Av Urban Jonsson, 18 februari 2021

Logotyp bra valFörsäkringsbolaget Folksams stora test av värmepumpar är avklarat. Totalt testades närmre 70 olika värmepumpar och bland dem som är bäst i test i sin kategori är berg- jord- och sjövärmepumpen Geo 500 som nu får utmärkelsen ”Bra val” av Folksam.

  • Geo 500 – bäst när det gäller effektivitet och funktion
  • IVT – Sveriges bästa garantier
  • Rekommenderas av Folksam

Geo 500 hamnar i topp inte bara i en, utan i hela tre olika kategorier och får toppresultat på; effektivitet, funktion och garanti.

Att en inverterstyrd värmepump placerar sig i topp är egentligen inte alls förvånande, det är ett energisnålt alternativ som ger en jämn och effektiv värmeproduktion anpassat både efter utetemperatur och varmvattenbehov. Den kan dessutom anpassa sig mot befintligt borrhål vilket är en extra fördel när det handlar om att byta ut en befintlig pump.

Att välja värmepump är inte enkelt, det är en tekniskt avancerad produkt med många olika tillverkare som alla talar sig varma för sina egna funktioner. Folksam har därför valt att, som helt oberoende, jämföra produkterna på marknaden i ett omfattande värmepumpstest.   

– En värmepump är en relativt stor investering, säger Erik Arvidson, skadeförebyggare på Folksam, och det är inte helt lätt att orientera sig i värmepumpsdjungeln. Dessutom har olika pumpar olika effekt på klimatet. Därför vill vi med den här jämförelsen underlätta för våra kunder att göra ett hållbart val.

Som försäkringsbolag har Folksam stor vana av att hantera värmepumpsfrågor och berättar att man under perioden 2016-2019 såg att antalet värmepumpsrelaterade skador minskat med en tredjedel, den genomsnittliga kostnaden för en värmepumpsskada ökade däremot med hela 54 procent under samma period.

I stora delar av Europa ställs redan idag krav på en oberoende kvalitetssäkring av värmepumpar, ett krav som ännu inte finns i Sverige.

- Vi skulle se ett stort värde av kvalitetssäkring för de värmepumpar som säljs, säger Erik Arvidsson, det kan bli en kostsam historia för den enskilde kunden om en värmepump går sönder mitt i vintern och man måste gå över till ren eldrift under en längre period.

Med det i åtanke är vi så klart extra stolta att garantier är en av de kategorier IVT presterade som bäst. Med 10 års garanti på kompressorn, 6 års garanti på värmepumpen och 24-timmars värmegaranti vintertid hamnar IVT och Geo 500 i ohotad topp.

Vill du läsa hela testet hittar du det här: Folksam Bra val 2020

Läs mer om bergvärmepumpen Geo 500

 

KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Att välja värmepump , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme , Bra val , Garantier , Jordvärme , Miljö , Sjövärme , Uppvärmningsalternativ , Värmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.