Hur länge håller en bergvärmepump?

Av Anders Birgersson, 10 mars 2016

IVT PremiumLine HQ från IVT VärmepumparEn bergvärme- alt ytjordvärmepump är en investering som ger dig de lägsta möjliga driftkostnaderna för värme & varmvatten. Den betalar sig normalt inom 5-10 år jämfört med andra uppvärmningsalternativ. Men hur länge skall man då förvänta sig att den håller innan man byter ut den?
I det här inlägget svarar vi på frågor kring normal livslängd på bergvärmepump och vilka eventuella komponenter som kan tänkas bytas under den tiden.

 

Livslängden beror förstås på hur länge delkomponenterna i värmepumpen håller och om man väljer att byta ut dem i händelse att de går sönder. En bergvärmepump består huvudsakligen av en värmegenerator(kylkretsen), 2 st cirkulationspumpar 1 st växelventil, 1 st varmvattentank samt styrelektronik och diverse elkomponenter.

Kylkretsen med kompressor, styrventil, tryckgivare samt värmeväxlare är helt tillsluten och kräver ingen återkommande service. Den dimensioneras för en total livslängd om ca 80.000 drifttimmar vilket motsvarar ca 20-25 års drift.  Om någon av komponenterna ändå går sönder före den beräknade livslängden kan de bytas av en certifierad värmepumpstekniker. Kostnaden varierar förstås men hjärtat i värmepumpen – kompressorn, är den komponent som kostar mest att byta ut. I många fall är resten av komponenterna felfria och det kan därför ändå löna sig på sikt.

Cirkulationspumparna, varmvattentank och växelventilen sitter i vattenkretsarna. Även dessa komponenter beräknas för att fungera under 20-25 år, men de kan utsättas för smuts och vattenkvalitéer som gör att de behöver bytas i förtid. Vid upprepade problem med dessa komponenter behöver en tekniker se över vad i anläggningen som orsakar problemen. 

Styrelektronik och elkomponenter är underhållsfria men delar som reläer och kontaktorer kan slitas med tiden. Även om det är ovanligt och kan t.ex åsknedslag skada elektroniken i en värmepump precis som annan elektronik i hemmet.

Totalt sett kan vi nu summera till att normala livslängden på en bergvärmepump är dryga 20 år. Variationer finns förstås åt båda hållen. Vi vet att det finns många värmepumpar installerade under tidigt 1980-tal som fortfarande är i full drift och generar billig och miljövänlig uppvärmning. Dessa har därmed hunnit fyllt hela 30 år och har drifttider på över 100.000 timmar.
För en bil som i snitt körs i 50km/h skulle värmepumparnas drifttid motsvara en mätarställning på imponerande 500.000 mil!

Se filmen om bergvärme

Intresseområden: Miljö , Berg-, jord- och sjövärmepump , Bergvärme

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.