Folksams senaste rapport om värmepumpar är här.

Av Anders Birgersson, 15 december 2015

Bra_val_VARMEPUMP_243.jpgVi har tagit del av Folksams senaste rapport om värmepumpar i Sverige. Undersökningen tittar bland annat närmare på skadeärenden och reparationskostnader för värmepumpar. I det här blogginlägget går vi igenom några intressanta punkter från rapporten.

 

En jämförelse som landar i bra val.
Folksam släppte nyligen sin rapport för värmepumpar i Sverige. Syftet med rapporten är att hjälpa kunden att välja en värmepump som håller en hög kvalitet och dessutom är bra för miljön. Folksam jämför och utvärderar värmepumpar inom kategorierna bergvärme, luft/vatten, frånluft samt luft/luft.

Nytt för den här rapporten är att Folksam också jämför värmepumpar av olika märken. Baserat på utvärderingen av olika faktorer ges sedan vissa modeller betyget ”Bra val”. Följande bergvärme- och luft/vatten-värmepumpar har fått det omdömet av Folksam:

Berg-, jord- och sjövärmepumpar

  • IVT Geo 312C
  • Nibe 1245
  • Viessmann Vitocal

 Luft/vattenvärmepumpar

  • IVT AirX 90
  • Bosch Compress 6000AW
  • Nibe 2040

Medelkostnaden per reparation minskar.
I rapporten har Folksam har sammanställt uppgifter på reparationer och skador på värmepumpar och jämför dessa med tidigare undersökningar. Ett konstaterande som görs är att medelkostnaden per reparation har minskat tack vare en förbättrad kvalitet. IVT omnämns speciellt såsom den tillverkare med lägst reparationskostnad oberoende av värmepumpstyp.

Längre garantier.
Folksam konstaterar att branschen generellt anpassat garantitiderna och de flesta erbjuder idag tre års garanti. Specifikt för luftvärmepumpar är den vanligaste förekommande garantitiden fem år. Folksam understryker vikten av att jämföra garanti och trygghetsförsäkringar när det gäller både giltighetstid och villkor.

Anlita certifierat företag för reparation
Folksam konstaterar också att det är viktigt att vända sig till en seriös och certifierad servicetekniker vid reparation. Okunskap leder till felaktiga bedömningar, vilket Folksam visat genom att göra kompletterande skadekontroller. Tipset är att kontrollera vilka servicefirmor som värmepumpstillverkaren rekommenderar.

Bra val

Vårt kundlöfte

Intresseområden: Att välja värmepump , Bergvärme , Bra val , Byta till värmepump , Driftkostnad , Energi , Luft/vattenvärmepump , Miljö

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.