Vad är egentligen skillnaden mellan en garanti och en försäkring?

Av Urban Jonsson, 05 januari 2016

radiatornalle.jpgEn värmepump är en stor investering och som konsument har du rätt att förvänta dig att den fungerar bekymmersfritt. I det här blogginlägget undersöker vi vilka genvägar som finns för att välja en värmepump som ger så lite huvudvärk som möjligt för varje sparad krona. Dessutom svarar vi på en fråga överraskande få vet svaret på: Vad är skillnaden mellan en garanti och en försäkring? 

 

Se bortom tekniken
Dagens värmepumpar presterar väldigt lika – så länge du håller dig till de marknadsledande fabrikaten blir din besparing i stort sett likvärdig. Det som är viktigt att tänka på för att få ett så bekymmersfritt ägande är snarare det som ingår i köpet utöver själva värmepumpen. Exempelvis återförsäljarens kompetens och de garantier eller försäkringar som ingår i ditt köp. Om något händer med din värmepump vill du snabbt få hjälp att åtgärda det – framförallt under vinterhalvåret. Det är också en bra idé att titta på oberoende undersökningar – särskilt de som ser bortom värmepumpens specifikationer och även undersöker hur värmepumpen presterar efter installationen och vad eventuella reparationer kostar. Folksam är ett exempel på en sådan oberoende aktör. 

Större trygghet än en försäkring
Så hur är det nu med garantier och försäkringar? Det finns en skillnad, och den är viktig. Med en garanti behöver du aldrig kontakta ett försäkringsbolag eller annan tredjepart om något skulle hända med din värmepump. Du ringer istället direkt till din återförsäljare som hjälper dig att åtgärda problemet, helt utan självrisk eller annan kostnad. Du får alltså en mycket smidigare hantering – och snabbare hjälp. De bästa garantierna på marknaden sträcker sig ända till tio år på kompressorn, som är värmepumpens viktigaste del.

HITTA ÅTERFÖRSÄLJARE

Intresseområden: Att välja värmepump , Miljö , Byta till värmepump , Garantier , Försäkringar

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.