Behöver man borra om man byter bergvärmepump?

Av Anders Birgersson, 09 oktober 2015

Borra efter bergvärmeNågot som många villaägare med en äldre bergvärmepump funderar över är kostnaden för att byta till en ny, mer modern värmepump. Som alltid är det individuella förutsättningarna som till sist avgör, men i det här blogginlägget klargör vi ett antal viktiga detaljer.

 

Räcker mitt befintliga borrhål till?
Ja, det gör det. Idag är många värmepumpar smarta nog att kunna anpassa sig till ditt befintliga borrhål och dessutom att utnyttja det maximalt jämfört med den gamla värmepumpen. Men som alltid finns det ett men. Ju äldre installation du har, desto äldre och mindre effektiv värmepump har du också – och därmed oftast också ett kortare borrhål. Det behövde helt enkelt inte vara djupare för att kunna förse bergvärmepumpen med den effekt den behövde. Nyare värmepumpar är effektivare och värmer därmed ditt hus billigare men för att fullt ut dra nytta av det kräver de också ett djupare borrhål för att du ska maximera din besparing.

Det korta svaret är alltså att du kan nyttja ditt nuvarande borrhål. Då får du en uppvärmningskostnad som är minst lika låg som du har idag. Om du vill få ut maximal effekt av din nya bergvärmepump, bör du överväga att tilläggsborra. Priset för en sådan borrning varierar kraftigt beroende på förutsättningarna, men någonstans mellan 20 000 kronor och 40 000 kronor är ett rimligt prisspann.

Hur stor besparing ger den nya värmepumpen?
Så till det intressantaste av allt. Hur mycket sparar du genom att byta ut din gamla värmepump till en ny? Det varierar såklart också beroende på förutsättningarna, tillsammans med en tilläggsborrning kan du spara upp till 10 000 kronor mer per år - samtidigt som du höjder värdet på ditt hus och tryggar din tillgång på värme och varmvatten många år framåt.

Vilken värmepump ska du byta till?
TILL VÄRMEPUMPSVÄLJAREN

Intresseområden: Energi , Bergvärme , Driftkostnad , ROT-avdrag

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.