Stor besparing när 63st IVT Geo installeras

Av IVT, 13 mars 2018

Bostadsrättsföreningarna Norrby och Brickbandet i Bromma, med 838 lägenheter, går från fjärrvärme till bergvärme och IVT Geo. Investeringen förväntas ge upp mot 40 procent lägre energikostnader.

 – Det här är ingen chansning utan känns helt rätt, säger Sivert Christoffersson, tekniskt förvaltare för de båda föreningarna.

För två år sedan beslutade styrelserna för Norrby och Brickbandet att deras föråldrande värmesystem skulle ersättas med bergvärme. Beslutet togs efter en gedigen energiutredning där bergvärme visade sig vara både det smidigaste och mest kostnadseffektiva alternativet.
– Vi tror att det hamnar på 35-40 procent lägre energikostnader i kronor jämfört med tidigare, vilket är väldigt bra, säger Sivert Christoffersson.

Totalentreprenör för installationen är Energipartner i Bromma och allt beräknas vara klart under vintern 2017. Sammanlagt handlar det om 63 bergvärmepumpar från IVT som ska stå för uppvärmningen av 838 lägenheter. Till projektet har den kompakta, stående, modellen av IVT Geo används. Den stora fördelen med lokala pumpar jämfört med en central pump är att det inte blir någon energiförlust från kulvertar.
– Systemet blir också mindre känsligt med flera centraler. Det är så klart tråkigt om det uppstår något fel i en av centralerna, men det påverkar endast ett av husen, säger Calle Rosén, vd på Energipartner och fortsätter:

– Det här blir en ekonomiskt bra lösning för föreningarna och de gör en besparing av gratisenergi på 69 procent (kWh). Samtidigt blir de självförsörjande och oberoende av energileverantör. Brickbandet, som är en av Stockholms största privata bostadsrättsföreningar, och Norrby har samarbetat i olika frågor sedan 1967. Installationen av bergvärme är ett exempel på deras gemensamma projekt.

brickbandet_norrby.jpg

– Vi är väldigt nöjda med både IVT:s pumpar och Energipartner, som är serviceinriktade och lätta att få kontakt med. De har gjort ett jättefint jobb och besiktningsmannen var oerhört imponerad, säger Sivert Christoffersson: – Pumparna från IVT är tysta och fina. De tar heller inte upp mycket plats, ungefär tio kvadratmeter, så vi har ställt dem i cykelrummen. Dessutom är de inte så fula att titta på, så det ser rent och fint ut.

För mer information, kontakta:
Mikael Wihlborg, försäljningschef IVT Fastighetsvärmepumpar, 
tel 070 386 49 60 eller mikael.wihlborg@ivt.se

Intresseområden: Bergvärme , Värmepump

IVT

Vi leder utvecklingen av värmepumpar som är snälla mot miljön.

Författare