HELSINGBORG

Ett hus för framtiden på en luggsliten plats

 

Helsingborg är en av Europas mest innovativa städer, det finns det EU-papper på. Nya områden växer fram med stort fokus på smartness, omtanke och hållbarhet. Ett av de senaste tillskotten är en fastighet med 78 lägenheter i Gåsebäck, och där bidrar värmepumparna från IVT med både smartness och hållbarhet.

Det finns områden i Helsingborg som räknas till de flådiga, däribland den helt nya stadsdelen Oceanhamnen. Den är byggd på ett gammalt slitet färjeläge, ett stenkast från city, där invånarna har ännu närmre till havet. Gåsebäck hör inte till de flådiga områdena, även om det är nära till både city och havet där också. Det är ett gammalt industriområde med järnvägsräls och däckverkstäder. Men något håller på att hända. Den gamla brandstationen har förvandlats till ett kreativt nav med studios och street food market och gatukonst. I området finns redan många kreatörer, från fotografer till musiker. 2035 ska Gåsebäck vara en blandad stadsdel med bostäder, verksamheter och grönområden. Allt ska förgrönas och förkönas.

MOBY (Modulärt Byggande) är tidigt på banan med en fastighet på Gåsebäck som omfattar 78 lägenheter. Inflyttning skedde i samband med den stora innovationsmässan H22 City Expo under sommaren. Lars Hoppe är projektingenjör på IVT och har i den rollen varit med och utformat husets energilösning. Från borrhålen ner i underjorden levereras energi till tre värmepumpar av modellen IVT 238. Varmvattenberedarna är på 750 liter, liksom ackumulatortanken. Ackumulatorn balanserar flödet mellan pumparna och huset. Alla lösningar är valda med omsorg, idealiska för huset, för att ge en lugn och jämn drift.

- Det är prospekterat för att värmepumparna ska täcka 80 procent av värmebehovet den kallaste dagen. Sedan finns det en fjärrvärmespets som kompletterar, säger Lars Hoppe.

Spetsen hämtas från Öresundskraft vars huvudkontor ligger bara ett par hundra meter bort. I just det här fallet visade sig fjärrvärme ge den mest optimala spetsen. Varje energilösning har sina egna unika förutsättningar. Det är inget speciellt med det, tricket är att i varje situation räkna ut den optimala lösningen med hänsyn tagna till både komfort och hållbarhet.

Det mest speciella med fastigheten på Gåsebäck är snarare flexibiliteten. Huset är uppfört med ett tillfälligt bygglov som gäller i 15 år. Staden vill ha möjligheter att ändra i planerna allt eftersom den nya stadsdelen växer fram. Modulbygget kan kanske komma att flyttas, när nya hänsyn kanske måste tas med pulsen på morgondagens smarta, omtänksamma och hållbara stad.

Bostadshuset omgärdas av en upphöjd japansk trädgård med träd, bambu och buskar. Fastigheten miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver och är mycket energieffektiv, tack vare bland annat från- och tilluftsventilation med hög energiåtervinning i alla lägenheter och solceller på taket. Projektet är indelat i två etapper med totalt 78 lägenheter i sex våningar. Det finns ett trädäck som ska fungera som en bro till en kommande, exakt likadan huskropp. Den får samma energilösning.

Skulle modulhuset av någon anledning behöva flyttas om 15 år så kommer inte energilösningen att följa med. – 15 år är lång tid. Värmepumparnas livslängd är inte evig. Den tekniska utvecklingen tar hela tiden steg. Om 15 år har vi garanterat värmepumpslösningar som är ännu mer effektiva, säger Lars Hoppe.

För att sammanfatta har fastigheten på Gåsebäck i Helsingborg en optimerad energilösning med hjälp av tre olika innovationer: Där finns tre stycken IVT Geo 238 värmepumpar (med digital övervakning med loggkamera och tillhörande app), fem stycken så kallade slingtankar på vardera 750 liter och en ackumulatortank som också är på 750 liter.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!