JÖNKÖPING

Åbolid valde värmepump framför fjärrvärme

 

Åbolids Bostadsrättsförening på västra sidan av Jönköping hämtar sin värme från en 24 år gammal jordvärmeanläggning, som inte är särskilt effektiv. Snart är en helt annan lösning på plats. Men det blev inte den väntade fjärrvärmen, utan en ny värmepumpsanläggning från IVT och Ståhlgrens VVS i Huskvarna. Energikalkylen och investeringens återbetalningstid fällde avgörandet.

Åbolids Brf består av nio grupphus med 3:or och 4:or i två plan. Den har sedan 1998 försetts med värme och varmvatten från en jordvärmeanläggning. Men 24 år är länge när det kommer till effektiv energiteknik. Nu ville bostadsrättsföreningen ha något annat.

– De vände sig förstås till det kommunala fjärrvärmebolaget men vi på Ståhlgrens VVS fick också en förfrågan om vi kunde komma upp med något slagkraftigt. Ytterligare en aktör var med i bilden. Vi tog fram en presentation ihop med Anders Hasselberg på IVT:s fastighetsavdelning i Tranås. Vi har alltid haft en bra dialog när det gäller större anläggningar. Vi hittade en lösning med en väldigt tilltalande energikalkyl och det var den kalkylen som fällde avgörandet, säger Fredrik Berg på Ståhlgrens VVS.

Kalkylen kom med hårda – och trevliga – fakta. I stället för som nu köpa 215.000kWh/år kommer det nu räcka med ca 56.000kWh/år, vilket med föreningens nuvarande elavtalspris kommer ge dem en besparing på 215 000 kronor varje år.

– Fantastiskt bra. Och det är ingen hitte på-kalkyl. De sifforna kommer att hålla i många år med reservation för inköpspris av el till drivenergi till värmepumpen och tillskott. Åbolid Brf får en situation där de är helt oberoende med sin egen anläggning. Vem vet vad fjärrvärmepriset kommer att vara om tio år?

Det fanns förutsättningar på plats som gjorde att kalkylen blev så bra. Nuvarande grupphus har ett golvvärmesystem vilket gör att det går att jobba med låga temperaturer. Dessutom finns det redan 4,5km jordvärmeslang nedplöjt i marken.

– Initialt hade fjärrvärme blivit ett par hundra tusen billigare. Men vår beräkning visade att investeringskostnaderna skulle gå att hämta hem på drygt 3 år.

Befintlig anläggnings tillskott drivs med en oljepanna. Den kan man nu ta bort, inte bara av miljöskäl. Det är servicekostnader och annat som tillkommer. Nu blir det en elpanna som ombesörjer det lilla tillskott som behövs.

– El-tillskottet hamnar på 2.000 kWh/år och är till för de stunder när förutsättningarna är som sämst. Tillskottsenergin kommer i detta fall behövas mellan december och mars, inte annars.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!