BORGUNDA

Smart lösning ger energi till vattenverket

 

Borgunda vattenverk får sitt råvatten från Vättern och skickar det vidare till 80 000 hushåll i hjärtat av Västergötland. Samma grundvatten används för att ge verket energi via en vätska-/vattenvärmepump. Det är installatören Hans Johansson som slagit sin kloka skalle ihop med IVT och hittat en lösning som ser ut att kunna få efterföljare runt om i landet.

Dagligen lämnar 23 000 kubikmeter dricksvatten anläggningen i Borgunda, ett litet samhälle där Skövdes gränser möter Falköpings. Fyll 153 400 standardbadkar med vatten så får du en uppfattning om exakt hur mycket det är. Vattenverket är knappast unikt i sig, men det värms och drivs på ett sätt som sticker ut.

– Det är kommunalförbundet Skaraborgsvatten som äger Borgunda vattenverk. Och det var Sören Pettersson där som ville undersöka ett nytt sätt att utvinna energi. Varför inte använda sig av en resurs som redan fanns på plats, det vill säga vattnet, i stället för att på traditionellt vis borra i berget?

Det konkreta uppdraget att göra installationen hamnade hos Hans Johansson på Västgötarör i Skövde, som efter lite klurande ihop med IVT hittade en lösning.

Värmepumpens kalla sida är nu kopplad till en dricksvattenledning, via en värmeväxlare. På ett delflöde sänks temperaturen några grader. Därifrån återvinns energin. Den specialutformade dubbelväggiga växlaren i det slutna systemet mot värmepumpen gör att man inte riskerar att etanol läcker ut i dricksvattnet.

– Det är smart på alla sätt, egentligen. Den här lösningen sparar på miljön plus att det inte behövs någon kostsam bergsborrning. Jag har aldrig gjort någon liknande installation och jag tror inte att jag kommer att få vara med om det igen, för i vår region finns det ju bara ett vattenverk. Däremot tror jag att principen skulle gå att använda i fler sammanhang på fler ställen, säger Hans Johansson.

Värmepumpar omvandlar som bekant förnybar energi från luft, jord eller vatten till användbar värme. Men just den här lösningen var ny för erfarne Hans.

– Det är SWEP i Landskrona som tagit fram dem, de här dubbelväggiga säkerhetsväxlarna, som de kallas. Jag kände ärligt talat inte till dem förrän vi och IVT började diskutera lösningar.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!