JÄRFÄLLA

Nytt kvarter ger ny energi i Barkabystaden

 

I Järfälla växer en ny spännande stadsdel fram. Barkabystaden skapas på det gamla flygfältet och några etapper är redan klara. Nu byggs det vidare med både bostadsrätter och hyresbostäder. Byggherren Moby är måna om en hög miljöprofil med låg energiförbrukning. I alla deras fastigheter sitter det värmepumpar från IVT för bästa möjliga energilösning.

Barkabystaden blir en viktig del av framtidens nordvästra Stockholm. Här kommer navet för kollektivtrafiken att hamna, med tunnelbana, busstorg, pendeltåg och regionaltågsstation. Redan det en garant för att locka människor till platsen. Men här ska också finnas förskola, studentbostäder, arbetsplatser, handel, gym och idrott. Med spännande arkitektur och grönska som givna grannar.

Moby (ett namn där ”modulärt” och ”byggande” har gått och gift sig) har allt i ett flöde och kan bygga snabbt för många, till rimliga priser och hyror - hela tiden med en blick på den livsviktiga hållbarheten. I det här fallet är den låga energiförbrukningen en viktig del av den starka miljöprofilen. Kvarteret med 350 nya lägenheter har en förbrukning som understiger 30,8 kWh/m2 enligt Boverkets Byggregler.

Lars Hoppe, projektingenjör på IVT har förklaringen. 

- Moby använder sig alltid i största möjliga mån av värmepumpar från IVT. I just Barkabystaden är lösningen lite speciell, förklarar Lars Hoppe.

Det finns två undercentraler, den första laddad med sex stycken IVT Geo 248 värmepumpar, tio varmvattenberedare och en elpanna för spetsvärme. På andra sidan huset finns det fyra pumpar av samma sort, sex varmvattenberedare och en spets med fjärrvärme. Och det är lite udda.

Från början skulle den mindre undercentralen enbart ha fjärrvärme då det inte fanns mera plats för att borra tillräckligt med borrhål. Men sen räknade man om och konstaterade att djupare borrhål skulle fungera. Men då var fjärrvärmen redan beställd och indragningen i gång.

- De djupare borrhålen gjorde det möjligt att installera 4 IVT Geo 248 och då fick det bli med fjärrvärmespets, berättar Lars Hoppe. Värmepumparna är sammankopplade i en så kallad kaskad där en av värmepumparna är mastern som styr allting medan de andra är slavar. Hela systemet är sen uppkopplat till ett överordnat styrsystem (DUC) som övervakar allting. All relevant information från värmepumparna visualiseras i det styrsystemet, varifrån värmekurva och varmvattentemperatur skickas till pumparna.

Systemet är uppbyggt så att alla värmepumpar kan göra värme och varmvatten men genom att ställa in olika varmvattentemperaturer börja vissa värmepumpar med varmvattenproduktion medan andra fortsätter mot värmesystemet. Om det skulle bli väldigt stora varmvattentappningar hjälper de andra pumparna till med varmvattenproduktionen. Detta medför att hela systemet arbetar lugnare och man får bara ganska små temperatursvängningar i värmesystemet. Allt går ut på att optimera hela anläggningen och få en så låg energiförbrukning det bara går.

- Vi optimerar ur energisynpunkt men också ur driftsynpunkt och det är driften som är den viktiga delen här. Optimerad drift ger längre livslängd och därmed en billigare kostnad, vilket ju också har med hållbarhet att göra förstås, säger Lars Hoppe.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!