”Det var lika kallt inne som ute.”

Vintern 2010 var kall. Och kylan skulle smyga sig ända in i vardagsrummet hos familjen Lindvall. På trettiofjärde försöket hittade de någon som ville hjälpa.

Rasmus Lindvall bor med sina tre barn i Duvbo mitt i Sundbyberg. Villaområdet är vackert med flera k-märkta villor från tjugo- och trettiotalet, prydda med plåttorn. Inför julen hade familjen lämnat Sverige för att fira helgerna på varmare breddgrader och Rasmus mamma tittade till huset med jämna mellanrum. Dagen före julafton var det något som inte stämde. Det var lika kallt inne i huset som ute. Den gamla värmepumpen från åttiotalet hade lagt av.

– Det sägs att många av de första bergvärmeinstallationerna i Sverige genomfördes här i Duvbo. Värmepumpen i mitt hus fanns här när jag köpte det. Jag tyckte alltid att den såg ut som en maskin man hade förväntat sig att hitta på Tekniska Museet, och den lät en hel del. Men så länge den fungerade fick den stå kvar, berättar Rasmus.

Rasmus mamma slängde sig direkt på telefonen och började ringa runt till rörfirmor för att få hjälp. Men det visade sig inte vara så enkelt – trettiotre samtal senare hade hon fortfarande inte hittat någon som ville hjälpa henne. Det ändrade sig när hon fick kontakt med Team Wåhlin Bygg & VVS i Vallentuna.

– De kom ut på direkten. Magnus Wåhlin förstod allvaret och när han var på plats gjorde han snabbt en besiktning av både värmepumpen och huset för att se om exempelvis rör hade frusit. Värmepumpen hade brakat ihop fullständigt, så det var ingen idé att laga den. Istället fick han placera ut så många värmefläktar som möjligt på utsatta ställen samtidigt som mamma eldade i kaminen.

Dagen efter, på julafton, ringde Magnus dessutom på eget bevåg till min mamma och frågade hur det gick vilket hon uppskattade väldigt mycket, minns Rasmus.

Trots att det var jultider gick det sedan snabbt med installationen av en ny bergvärmepump.

– Den nya är tyst. Och den är också betydligt billigare. Det jag märkte direkt var att mina elräkningar mer än halverades under vinterhalvåret. Så det är stor skillnad, avslutar Rasmus.