KALMAR

Modern retro för kvarteret Kalmarporten

 

Kalmars nya, natursköna stadsdel Snurrom växer så det knakar. 2020 var det inflyttning för 221 lägenheter i kvarteret Kalmarporten. Bakom bygget står modulbyggarna MOBY som tillsammans med IVTs projektingenjörer designat en lösning som kan kallas både retro och modern och inte minst är väldigt enkel i både installation och underhåll.

Anläggningen i Kalmar är ett av totalt nio värmesystem som Lars Hoppe och Emil Carlsson, projektingenjörer på IVT, designat för modulbyggarna MOBY. En kund som enligt Lars är engagerad och både vågar ifrågasätta och ställa krav.

- MOBY bygger och förvaltar stora fastigheter och kräver system som är stabila i drift och enkla att sköta och övervaka. För att försäkra sig om att ha volym ståendes vid stor tappning ville de dessutom gärna jobba med många slingtankar för varmvattenproduktion.

Back to basics med Tichelmann
Lars har de senaste åren valt att tänka om i designen av större fastighetsprojekt. Med en nygammal Tichelmannkoppling och olika temperaturinställningar på systemets värmepumpar har de designat en lösning som är väldigt driftsäker och enkel i både installation och underhåll.

- Jag har egentligen gått tillbaka till det IVT gjorde förr i tiden där kopplingen av ackumulatortanken sker i bypass. Vi har en samlad utgående framledning för värmepumparna och en samlad retur och låter ackumulatortanken fungera som en flödesutjämnare för både värmepumpssidan och VS-kretsen. Det här är en lösning med ökad redundans som ger en trygghet för både kunden och våra serviceföretag.

- MOBY valde denna lösning då den både är enkelt att installera, driftstabil och ger en stor trygghet i att undvika förekomsten av legionella. Att våra värmepumpar ger så höga temperaturer var också en bidragande faktor då det inte behövs elspets för varmvattenproduktionen. Övervakningen löste vi genom att koppla anläggningen till en DUC som på ett enkelt sätt både övervakar och visualiserar vad som händer i systemet.

Idag är närmre 15 stora fastighetsprojekt byggda enligt den nygamla principen och efter snart två år i drift kan Lars Hoppe konstatera att det visat sig fungera ypperligt.

- Målet med det här var att få till en enklare och tryggare installation och det tycker jag verkligen att vi har lyckats med. Att ingen kan gå in och ändra på injusteringsventilerna i systemet ger dessutom en långsiktig trygghet som både jag och MOBY är väldigt nöjda med.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!