KRISTINEHAMN

Drift- och framtidssäkert i gamla sjukhuset

 

När Region Värmland behövde byta ut den befintliga värmelösningen på Kristinehamns gamla sjukhus föll valet på tre IVT Geo 280. Genom sin flexibilitet, kostnadseffektivitet och driftsäkerhet ser nu Geo-pumparna till att fastighetens 24 500 kvadrat är vältempererade både sommar och vinter.

Kristinehamns gamla sjukhus har idag ny skepnad. Borta är akutmottagningar, kirurger, ortopeder och operationsavdelningar. I fastighetens 24 500 kvadratmeter ryms numera flera olika vårdverksamheter som vårdcentral, apotek, folktandvård och rättspsykiatri istället. I fastigheten satt tidigare tre ombyggda kylmaskiner ovanför 52 borrhål med ett sammanlagt djup på 10 416 meter. Kylmaskinerna var gamla och drogs med både avbrott i driften och höga reparationskostnader.

Driftsäker och kostnadseffektiv lösning
Fastighetsägaren, Region Värmland, är offensiva när det kommer till energieffektiviseringar. Därför ville man göra ett utbyte för att både minska kostnader och öka tillförlitligheten. I upphandling föll valet på Klimat & VVS-teknik AB som totalentreprenör, med en lösning från IVT.

– Vi gör ungefär ett projekt av den här storleken per år, och med vår erfarenhet av att arbeta i vårdmiljöer tillsammans med IVT:s djupa kunskap kunde vi vinna upphandlingen, säger Anders Torehammar, VS-ansvarig på Klimat & VVS-teknik AB.

Numera sitter tre stycken IVT Geo 280 i värmecentralen på källarplan. Som i många andra byggnader av den här storleken och typen använder man fjärrvärme som spetslast under de kallaste dagarna. Kombinationen är både ekonomisk och driftsäker eftersom man också kan växla energikälla och använda den som är billigast. Samtidigt ger två energikällor spelrum vid driftsstörningar. Just driftsäkerhet är avgörande i byggnader som huserar samhällskritiska funktioner som vårdverksamheter. Även under installationen behövde man anpassa sig.

– Givetvis ställer verksamheterna i just den här fastigheten krav på oss som installatör. Varken patient, besökare eller personal får påverkas, och tidsplanen var hård på ett annat sätt än i till exempel hyresfastigheter, säger Anders Torehammar.

Tillgänglig central expertis
IVT:s fastighetsavdelning, Commercial Energy Solutions, med Emil Carlsson i spetsen, har stöttat erfarna Klimat & VVS-teknik AB i flera av projektets delar, främst presentation för beställare, lösningsdesign, kalkylering och igångkörning. Och det är precis så man ska nyttja Commercial Energy Solutions: vi stödjer på fler sätt än att bara leverera en bra produkt – vi är gärna installatörens partner i hela processen från första idé till design och dimensionering, installation och igångkörning samt serviceplaner.

Digital och fysisk flexibilitet
Det är inte alltid det är gott om plats när man ska byta ut äldre pumpar, och att anpassa nyinstallationen till befintliga rördragningar kan också vara utmanande. IVT Geo har anslutningsmöjlighet från tre håll: sidan, uppifrån och bakifrån. I just den här installationen slapp man därför bygga om i utrymmet och kunde också minimera ny rördragning. På värmepumpens liggande chassi sitter också cirkulationspumparna externt, något som gör att man kan skräddarsy deras dimensionering.

IVT Geo är också flexibel i sin styrteknik, och ansluter väl till både befintliga och nya överordnade styr- och reglersystem. Region Värmland fjärrövervakar installationen från sin driftcentral och har möjlighet att både läsa av och ändra ett antal parametrar i värmepumparna från distans.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!