JORDBRO

Sveriges största geoenergi-projekt

 

Våren 2017 gick startskottet för Sveriges största geoenergi-installation där 49 flerfamiljshus, och totalt 1 100 lägenheter fick klimatsmart leverans av värme och varmvatten med hjälp av värmepumpar från IVT.

Installationen är Sveriges hittills största bergvärmeinstallation och innehåller inte mindre än 29 IVT Geo fastighetsvärmepumpar.

– Vi är väldigt stolta över att få vara en del av ett så ambitiöst projekt, säger Mikael Wihlborg, försäljningschef på IVT. Här får vi lov att vara delaktiga i hela processen och har fått till ett fantastiskt samarbete med Malmbergs EnerGeo som är entreprenör. Det måste jag säga är direkt avgörande för att lyckas med denna typ av avancerade installation.

De 29 värmepumparna blir i installationen parallell-kopplade och fördelas på fem olika värmepumpscentraler i området. I området borras även 135 energibrunnar på 355 meter vardera, en total borrlängd på närmare 5 mil. Värmepumparna är planerade att leverera en sammanlagd effekt på 2 320 kW – vilket ger en beräknad energibesparing på hela 8 400 MWh - ca 66 procent i förhållande till dagens fjärrvärme.

Jon Svärd på Malmberg EnerGeo är ansvarig för totalentreprenaden, berättar mer om valet av lösning.

– Det unika med IVT:s värmepumpar är prestandan, där effekten bibehålls oavsett vilken värmetemperatur som ska ut i systemet. Varför är det så unikt? Jo för att behovet av spetskälla minskar. Dessutom får vi väldigt bra support från IVT och som totalentreprenör ställer vi andra krav än installatörsledet. Vår prefabricering kräver mer specifika ritningsunderlag och här har vi fått ett fint gensvar från IVT.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!