GÖTEBORG

BRF Backadalen sparar miljoner

 

Med sina 971 lägenheter är Brf Backadalen i Göteborg en av Sveriges största bostadsrättsföreningar. I början av 2019 driftsattes här 25 IVT Geo bergvärmepumpar som en del i ett helt unikt energiprojekt. Sedan föreningen gick över till en hybridlösning med fjärrvärme kombinerat med bergvärme från IVT har de gjort en årlig besparing på drygt 4 miljoner kronor.

- Den här lösningen tar det bästa från två världar – lagrad solvärme och överskottsvärme, säger Johan Ahlgren VD på Energiförbättring i Väst AB som är totalentreprenör för projektet.

Det unika med projekt Backadalen är kombinationen av fjärr- och bergvärme. Lösningen kallas Smart Heat och innebär att borrhålen under sommaren värms upp av överskottsvärme från fjärrvärmeleverantören Göteborg Energi. Överskottsvärmen som förs ner i borrhålet skapar då ett energilager för värmepumparna att använda vintertid.

- IVT Geo är en väldigt effektiv bergvärmepump och kunden får en enormt bra energibesparing med den här lösningen. På sommaren får värmepumparna vila och endast fjärrvärmen nyttjas. Det innebär en extremt gynnsam drift för alla värmepumpar, säger Johan Ahlgren.

Totalt innefattar projektet 3,3 mil borrhål som tillsammans med de 25 värmepumparna ger en levererad effekt på hela 2,2 megawatt. - Jag har jobbat med IVT i 30 år och enligt min bedömning är IVT Geo en av de bästa fastighetsvärmepumparna på marknaden, säger Johan Ahlgren, både vad gäller kvalitet och prestanda. För oss har det varit ytterligare en fördel att den är staplingsbar, det blir väldigt effektivt på liten yta. Man får i princip plats med 160 kW på en och en halv kvadratmeter.

Totalkostnaden för den unika energilösningen ligger på 48,5 miljoner kronor. - Det är ett mycket spännande och omfattande projekt som innebär en stor investering för föreningen, säger Rolf Augustsson, ordförande i Brf Backadalen. Men vi har en god ekonomi och betalar huvuddelen med egna medel. Men med de besparingar vi gör kommer investeringen att börja betala av sig redan första året.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!