HARADS

Arctic Bath

 

I januari 2020 slogs portarna upp till Arctic Bath, ett exotiskt flytande spa-hotell beläget mitt i Lule älv - en plats där temperaturen vintertid gärna kryper ner mot – 30 grader.

På Artic Spa är iskalla bad en självklar del av spaupplevelsen men under övriga delar av vistelsen ska det vara varmt och behagligt. Uppdraget att lösa värme och varmvattenförsörjning för hotellet gick till Boden Rör som idag försett hotellet med inte bara en, utan flera olika IVT-värmepumpar, var och en för sitt behov.

Flera olika lösningar
Arctic Bath består av sex flytande och sex fristående hotellhus samt den stora flytande huvudbyggnaden med spa, bastu, isvak och restaurangkök.

Då hotellet flyter på vatten fanns en rad olika faktorer att ta hänsyn till, något som resulterat i ett par olika, och kanske okonventionella lösningar för värme och varmvatten. För den 300 kvm stora spa- och restaurangbyggnaden löstes effektbehovet för vatten och värme med en AirX 417 – placerad på taket.

- Värmepumpen installerades på taket, berättar Anders Blomqvist på Boden Rör AB, och även om det är en älv med öppen vak på vintern är luften så pass mättad att det inte är några problem, trots att den ligger i anslutning till vatten.

För att klara det stora varmvattenbehovet installerades en 750 liters tekniktank som laddas via värmepumpen och en vattenmantlad pellets-/vedkamin som är placerad i loungen. Varmvattnet förvärms via tekniktanken och leds sedan in i värmepumpen, vid behov finns även stöttning av en 300 liters spetsberedare.

Golvvärme på vatten
I golven finns vattenburen värme. Hotellet flyter på pontoner som består av en gjuten och isolerad betongplatta vilket gör det fullt möjligt att ha golvvärme trots avkylningen från älven.

I hotellrummen finns det olika lösningar på värme- och varmvattenförsörjningen. Värmebehovet levereras av IVTs luft/luftvärmepumpar levererade och installerade av Norrbottens kyl- och maskinteknik. På hotellet har det även installerats en frånluftsvärmepump (IVT 840) för att täcka värmebehovet i förråd och guiderum.

- Vi har utbildat all personal som ska sköta om anläggningen, säger Anders Blomqvist, med våra regelbundna servicebesök och IVT:s fina garantier blir detta en optimal lösning, till och med för ett flytande hotell, mitt ute i den norrbottniska naturen, med norrsken, renar och hjortron som grannar.

Låt oss hjälpa dig vidare med ditt projekt

Oavsett om det gäller rådgivning, mer information eller önskan om en grundlig energikalkyl och offert. Skicka in dina kontaktuppgifter så hör vi av oss inom kort. 

Vänligen kontrollera att du fyllt i alla fält.

Succé!