Så här väljer du rätt värmepump till villan eller fritidshuset

Av Anders Birgersson, 23 mars 2016

trädBergvärme, luft/luftvärme, luft/vattenvärme eller frånluftsvärme? Vilken värmepump ska man egentligen ha? Det finns många olika alternativ och vilket system som passar bäst för dig beror såväl på huset som på tomten. Läs vidare för att se vilken värmepump som passar bäst – och gör testet som ger dig svaret på en gång!

 

Bergvärmen med vänner
Bergvärmepumpar värmer upp villan eller fritidshuset med hjälp av solenergin som lagrats i berg, jord, sjö eller grundvatten. En bergvärmepump ger dig den största energibesparingen av alla värmepumpar – man kan sänka sina värmekostnader med upp till 80 procent. I begreppet bergvärme ingår egentligen fyra olika värmekällor:

    • Klassisk bergvärme. Värmen utvinns ur ett 100–200 meter djupt hål som borras på din tomt.
    • Sjövärme. Om du bor nära en sjö kan sjövärme vara ditt bästa alternativ. Tekniken påminner om bergvärme, men istället för att borra ett djupt hål i marken läggs slangar ned på sjöbotten. På samma sätt som solenergi lagras i berg och jord lagras den nämligen också på sjöbotten – och kan värma upp hela ditt hus.
    • Jordvärme. Jordvärmen utvinns med hjälp av slingor som grävs ned på ungefär en meters djup i din trädgård. Det krävs mellan 250-600 kvadratmeter för att få tillräckligt med överskottsvärme från marken – men slingorna påverkar inte växterna i dina rabatter.
    • Sist men inte minst finns också grundvattenvärme. Den hämtar också energi via ett borrhål, skillnaden mot traditionell bergvärme är att hålet inte behöver vara särskilt djupt.

Luft/vattenvärme – lika bra på vintern som på sommaren
En luft/vattenvärmepump överför energin från utomhusluften till husets vattenburna värmesystem – och kan också värma upp tappvattnet. Beroende på hur du värmer upp huset i dag kan luft/vattenvärme sänka dina värmekostnader med upp till 70 procent. Och även om det kanske låter märkligt så fungerar en luft/vattenvärmepump lika bra när det är minusgrader ute. Installationen av en luft/vattenvärmepump kräver dessutom inte några ingrepp på din tomt och har därför en lägre investeringskostnad än de flesta andra värmepumpar som producerar vattenburen värme.

Luft/luftvärme – ja, det heter så!
En luft/luftvärmepump är faktiskt precis vad det låter som. Värmepumpen hämtar energi direkt från uteluften och sprider den som luftburen värme i ditt hus. Luft/luftvärmepumpar är ett särskilt intressant alternativ för dig som i dag värmer huset med direktverkande el. Möjligheterna att spara pengar är stora, men det är viktigt att du väljer en värmepump som är anpassad för det nordiska klimatet och klarar våra kalla vintrar. Det bästa av allt – på varma sommardagar kan du även ställa in din luft/luftvärmepump för att leverera svalkande kyla.

Frånluftsvärme – återvinning på hög nivå
Sist men inte minst har vi då kommit till frånluftsvärmepumpen. Det här är en metod som tar tillvara den varma luften som redan finns i huset och som annars skulle ha ventilerats ut. Frånluftsvärme innebär ett ekonomiskt och miljövänligt system som både ger dig värme och tappvarmvatten.

Vill du veta vilket värmesystem som passar bäst för ditt hur? Gör testet som ger dig svar på fem minuter.

Välj rätt

Intresseområden: Att välja värmepump , Frånluftsvärmepump , Luft/luftvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Byta till värmepump , Bergvärme

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.