Välj rätt elavtal till din värmepump.

Av Anders Birgersson, 06 september 2018


luftvärmepunp_fasadDet finns en mängd olika elavtal på marknaden, men vilket är egentligen bäst för dig som har värmepump? Det tittar vi närmare på i det här blogginlägget.

 

Låt oss börja med att konstatera att det finns pengar att spara genom att vara aktiv i ditt val av elleverantör och elavtal. Faktiskt tusentals kronor om året. Sedan avregleringen av elmarknaden 1996 är det ditt eget ansvar som konsument att teckna elavtal med en elleverantör. Det finns en mängd olika elbolag och avtalsformer att välja mellan. Gör du inget aktivt val får du vad som kallas ett anvisningspris – det är i medel cirka 30 procent dyrare än om du tecknar ett fast, rörligt eller mixavtal. Här lönar det sig alltså att kontrollera så att du inte betalar mer än du behöver.

Olika elavtal.

Fast.
Den här avtalsformen ger dig ett fast elpris. Du behöver alltså inte oroa dig för om elpriserna går upp – du betalar fortfarande samma pris. Löptiden för ett fast elavtal är normalt mellan 3 till 36 månader.

Rörligt.
Ett rörligt pris följer prisutvecklingen på den nordiska elbörsen. Här får du alltså en lägre kostnad om elpriset går ner, samtidigt som du utsätter dig för risken att det istället går upp. Normalt är ett rörligt elpris billigare över tid.

Mix.
Ett mixavtal kan se olika ut men som du hör på namnet består det av en rörlig och en fast del. Vissa elleverantörer erbjuder till exempel avtal med rörligt pris på sommaren och fast pris på vintern, då fler känner en oro över ökade elpriser.

Timpris.
Under 2012 blev det möjligt för svenska elkonsumenter att få sin elförbrukning mätt per timme. Med ett så kallat timavräknat avtal betalar du alltså ett unikt elpris för varje timme och har därmed möjligheten att påverka när du använder eldrivna hushållspparater för att få ett lägre pris.

Utedel_luftvärmepump

Smarta värmepumpar drivs av billig el.
De senaste åren har flera eldrivna produkter även blivit smarta. Det innebär att de genom att koppla upp sig direkt mot elbörsen kan anpassa sitt arbete efter nivån på elpriset. För att kunna dra nytta av tekniken behöver du ha ett timprisavtal hos ditt elbolag.

Konsumentnytta och samhällsvinst.
Smarta produkter innebär både en prissänkning för konsumenten och en nytta för samhället i stort. Elen är ju som dyrast när efterfrågan är som störst, så genom att sprida elförbrukningen bättre över dygnets timmar kan vi både skala bort topparna i elbehovet samtidigt som priset alltså blir lägre för användarna. Den tillverkare som var först med smarta värmepumpar är IVT, och idag är nästan hela deras sortiment av bergvärme- och luft/vattenvärmepumpar förberedda med tekniken Smartgrid för att dra fördel av låga timpriser på el. Idag har flera andra tillverkare följt efter och erbjuder också värmepumpar med motsvarande teknik.

entre_luftvärmepump

Smartgrid i praktiken.
Som vi redan nämnt utnyttjar Smartgrid hur timpriset på el rör sig över dygnet. Det innebär att värmepumpen är uppkopplad mot Nordpool (den nordiska elbörsen) för att kunna dra fördel av de perioder då priset på el är lägst. Under de tidiga morgontimmarna när de flesta fortfarande sover är till exempel efterfrågan på el lägre. Det gäller följaktligen även priset, vilket värmepumpen utnyttjar.

Timpris är framtidens elavtal.
Ett timprisavtal är alltså det smartaste valet för dig som har en värmepump som stödjer någon typ av uppkoppling mot elbörsen. Allt fler liknande produkter lär lanseras i framtiden, och du kan förstås även själv välja när du kör tvättmaskiner, torkskåp och andra eldrivna maskiner med hänsyn till det aktuella elpriset för att maxa din besparing.

Om du inte har en värmepump med stöd för Smartgrid är det bäst att välja ett avtal som passar din ekonomiska situation generellt. Har du marginaler i din ekonomi är ett rörligt avtal ofta billigast, men för dig som vill ha tryggheten i ett fast elpris är det naturligtvis det du ska satsa på. När du tecknar elavtal får du också möjligheten att välja hur elen du köper framställs. Satsar du på ett grönt alternativ så får du genom din värmepump en i princip helt klimatneutral uppvärmning.

SE VÅRA VÄRMEPUMPAR

 

Intresseområden: Smartgrid , energispartips , spara mer , elavtal

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 15 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.