
2014 lanserades luft/vattenvärmepumpen AirX 400, vår än idag mest effektiva värmepump utan borrhål. Nu utökas AirX-familjen med ytterligare en medlem – AirX 400S, en faktiskt ännu tystare modell, perfekt anpassad för villor i tätbebyggt område.
Av Urban Jonsson, 21 december 2021
2014 lanserades luft/vattenvärmepumpen AirX 400, vår än idag mest effektiva värmepump utan borrhål. Nu utökas AirX-familjen med ytterligare en medlem – AirX 400S, en faktiskt ännu tystare modell, perfekt anpassad för villor i tätbebyggt område.
Av Urban Jonsson, 24 mars 2021
IVT står sig väl i fler kategorier av Folksams stora värmepumpstest, nu har även vårt flaggskepp luft/luftvärmepumpen Aero 900 fått utmärkelsen ”Bra val” enligt Folksam.
Av Urban Jonsson, 11 mars 2021
Att styra sin värmepump från en smartphone verkar för många vara väldigt smidigt men vad finns det egentligen för funktioner i den där appen och vad kan man göra? Och kanske minst lika viktigt, behöver värmepumpen verkligen fjärrstyras?!
Av Urban Jonsson, 18 februari 2021
Försäkringsbolaget Folksams stora test av värmepumpar är avklarat. Totalt testades närmre 70 olika värmepumpar och bland dem som är bäst i test i sin kategori är berg- jord- och sjövärmepumpen Geo 500 som nu får utmärkelsen ”Bra val” av Folksam.
Av Urban Jonsson, 21 mars 2019
Bland luft/luftvärmepumpar har det länge varit vanligt med inverterstyrda kompressorer. Nu har tekniken på allvar slagit igenom också bland andra typer av värmepumpar, till exempel bergvärme. Men vad innebär tekniken och varför ökar den i popularitet?
Av Urban Jonsson, 08 februari 2019
Jordvärme är ett utmärkt alternativ för dig som inte har möjlighet att borra för bergvärme. Precis som med vilken teknik som helst som utvecklats under lång tid så lever gamla sanningar och ibland rena myter vidare. Här reder vi därför ut de vanligaste frågorna om jordvärmepumpen som energikälla.
Av Anders Birgersson, 24 januari 2019
I premiäravsnittet av Sveriges första (och enda?) podd om värmepumpar går vi igenom det mest grundläggande. Varför har värmepumpen blivit så populär? Vilka olika typer av värmepumpar finns? Och hur står sig värmepumpen jämfört med andra energikällor, som fjärrvärme? I studion har vi samlat specialisterna Elisabeth Månsson och Oskar Scholtz, som under ledning av moderator Frida Zetterström diskuterar stort och smått om värme och värmepumpar.
Av Anders Birgersson, 10 januari 2019
Hur mycket lägre blir värmekostnaden om du byter ut pelletspannan till en värmepump? Det beror så klart på vilken typ av värmepump du väljer. Men det finns också en annan stor vinst att räkna hem; tiden du sparar. Vi går igenom båda delarna i det här inlägget.
Av Urban Jonsson, 21 september 2018
En vanlig uppfattning om bergvärmepumpar och borrhål är att det är värme från jordens inre som värmepumpen använder för att producera värme och varmvatten. Men stämmer verkligen det? Vi reder ut saken i den här bloggen.
Av Urban Jonsson, 22 september 2017
När du gör en så stor investering som en värmepump vill du förstås veta exakt vad
du får för pengarna. Därför är kalkylen
ditt kanske viktigaste beslutsunderlag. I
det här blogginlägget tittar vi närmare på
vad en bra värmepumpskalkyl bör visa.
Av Anders Birgersson, 07 september 2017
Allt fler upptäcker fördelarna med värmepump jämfört med andra värmesystem. Men vilken typ av värmepump passar dig? Låt oss jämföra och se vad vi kommer fram till.
Av Anders Birgersson, 24 augusti 2017
Vi har nått del fyra i vår poddserie om värmepumpar. Det är dags att ställa alla frågor vi kan komma på om borrning och borrhål. Hur djupt måste man borra? Hur lång tid tar det? Och hur stor del av kostnaden för en bergvärmepump går egentligen till installationen? Som vanligt är vår moderator Frida Zetterström på plats för att leda samtalet, och hon får hjälp av proffsen Anders Jonsson och Fredrik Colliander.
Av Urban Jonsson, 15 juni 2017
Värmen ligger som ett kvavt lock i uterummet. I sovrummet är det i princip omöjligt att somna när lakanen klibbar fast mot huden. Känner du igen dig? Men det finns en enkel lösning på problemet. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur luft/luftvärmepumpens kylfunktion blir en räddare i nöden när sommaren är som varmast. Och framförallt räknar vi ut vad det kostar att använda funktionen för luftkonditionering.
Av Anders Birgersson, 18 maj 2017
Solceller är ett område som ständigt utvecklas, och därför är det inte konstigt att det uppstår en del frågetecken när ämnet kommer på tal. I det här inlägget benar vi ut fördelarna med att producera sin egen el, hur tekniken fungerar och vilka bidrag du kan söka för investeringen.
Vi presenterar stolt det tredje avsnittet av Värmepodden. Den här gången fokuserar vi på en riktig energisparare: luft/luftvärmepumpen. Hur mycket pengar kan den egentligen spara? Vad är det för skillnad på en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump och i vilken typ av hus passar dem? För att guida oss tar vår moderator Frida Zetterström hjälp av specialisterna Anders Jonsson och Fredrik Colliander.
Av Urban Jonsson, 20 april 2017
Den här tiden på året är för många likställd med olika städprojekt. Så varför inte ge din luft/luftvärmepump lite kärlek när du ändå är igång? Det tar inte särskilt lång tid och i det här inlägget går vi igenom hur du gör.
Av Urban Jonsson, 06 april 2017
En jordvärmepump nämns ofta som ett alternativ till bergvärme. Men vilka skillnader och likheter finns egentligen mellan bergvärme och jordvärme och vilka förutsättningar krävs för att installera en jordvärmepump? Vi tittar närmare på det i det här blogginlägget.
Av Anders Birgersson, 23 mars 2017
Två av de populäraste värmesystemen idag är frånluftsvärme och bergvärme. Men vad är egentligen bäst? I det här blogginlägget tittar vi närmare på de båda alternativen.
Av Urban Jonsson, 15 mars 2017
I det här andra avsnittet av Värmepodden går vi på djupet om bergvärme och borrhål samt jämför med alternativet luft/vatten. Vad skiljer de olika systemen åt? Hur vet man vilket man ska välja? Värmepumpsspecialisterna Oscar Scholtz och Elisabeth Månsson delar med sig av sin kunskap, och samtalet leds av Frida Zetterström.
Av Anders Birgersson, 09 mars 2017
I ett nybyggt hus har du verkligen alla möjligheter att anpassa värmesystemet. Men med många val följer också frågetecken. I det här blogginlägget tittar vi närmare på vilket alternativ för uppvärmning som är bäst i ett nybygge.
IVT Värmepumpar | Box 1012 | 573 28 Tranås | Personuppgifter | Juridisk information | Logga in på IVT Infopedia | Sekretessinställningar
Följ oss