Luft/luftvärmepumpens ABC

Av Anders Birgersson, 15 oktober 2014

luftluftPrecis som du kan ana på namnet hämtar en luft/luftvärmepump sin energi från utomhusluften. Och hur otroligt det än låter kan man faktiskt utvinna värme ur luften även när det är minusgrader ute. Men det är också här som agnarna skiljs från vetet.

 

Billigare luft/luftvärmepumpar har helt enkelt inte prestandan som krävs för att fungera på ett bra sätt i vårt nordiska klimat. Välj därför en luft/luftvärmepump som är utvecklad för de klimatförhållanden vi har här uppe i norr. Det finns luft/luftvärmepumpar som fortsätter att ge energieffektiv värme ända ned till minus 30 grader.

Vad är skillnaden mellan en luft/luftvärmepump och en luft/vattenvärmepump?
De här båda typerna av värmepumpar har flera viktiga skillnader. Den största är att en luft/vattenvärmepump producerar både värme och varmvatten – och sprider värmen via ett vattenburet värmesystem. Luft/luftvärmepumpen blåser istället ut luftburen värme i ditt hem. Vilken värmepump du ska välja är alltså kopplat till hur distributionen av värme sker i ditt hus. Har du ett vattenburet värmesystem är luft/vattenvärmepumpen det alternativ som ger den största besparingen. Har du direktverkande el är luft/luftvärmepumpen det bästa valet.

I vilken typ av hus passar luft/luftvärmepumpen bäst?
Luft/luftvärmepumpen fungerar utmärkt i alla typer av hus med direktverkande el, och är också ett utmärkt alternativ för fritidshus, garage och andra utrymmen där du under längre perioder bara vill ha underhållsvärme för att undvika mögel- och fuktskador. Särskilt smidigt blir det om du skaffar en värmepump med fjärrstyrning. Då kan du enkelt höja värmen redan när du är på väg till din stuga eller ditt fritidshus, så att det är varmt och skönt när du kommer fram. Eftersom luft/luftvärmepumpen blåser ut den varma luften i ditt hem får du ännu bättre driftsekonomi och komfort om du har en öppen planlösning. Här är det också viktigt att du anlitar en duktig installatör som kan placera värmepumpens innedel så att du får maximal nytta av värmen.

Luft/luftvärmepumpens fördelar.

  • Billig jämfört med andra alternativ.
  • Snabb och smidig installation.
  • Kan även användas som AC på sommaren.
  • Snabb återbetalning – ofta tjänar du in din investering på 2-4 år
  • Många luft/luftvärmepumpar har inbyggd luftreningsteknik och ger ett bättre inomhusklimat, särskilt för allergiker och astmatiker.


Att tänka på innan du köper.

  • Välj ett känt varumärke, helst ett som du fått rekommendationer på av andra användare. Det  lönar sig i längden, även fast det är en dyrare investering.
  • Köp ett helt paket där du får både värmepumpen och installationen. Det ger dig de bästa garantierna och en trygghet du inte får om du väljer att installera själv.
  • Försäkra dig om att värmepumpen du väljer är anpassad för nordiskt klimat – annars är risken stor att värmepumpen havererar när du behöver den som mest.
  • Välj en värmepump med R410A som köldmedium. Det ger bättre verkningsgrad och en större årlig besparing, särskilt i kallare klimat.
  • Köp en värmepump med ”inverterteknik”, det vill säga en varvtalsstyrd luft/luftvärmepump. Den ger bättre verkningsgrad och som regel en lägre genomsnittlig ljudnivå.
  • Ta gärna in fler än en offert, och se till att du jämför rätt saker. Det billigaste alternativet är förmodligen inte det bästa i längden. En luft/luftvärmepump är en investering på lång sikt, därför bör du titta noga på exempelvis prestanda och garantivillkor.



Tekniken om luft/luft

 

Lycka till i ditt val av värmepump!

Förfrågan om värmepump!

 

Intresseområden: Att välja värmepump , Luft/luftvärmepump

Anders Birgersson

Anders är Produktchef och har även koll på alla siffror med mer än 20 års erfarenhet av IVT Värmepumpar.
Detta visste du inte om Anders:
På fritiden tar han gärna en tur med båten på sjön Sommen med sin familj.