5 tips till dig som ska köpa luft/vattenvärmepump.

Av Urban Jonsson, 28 juni 2018


HavVad kan vara smidigare än att hämta värmen direkt från luften? Inte mycket, vilket visar sig när man jämför installationskostnader för luftvärme och de flesta andra uppvärmningssystem. Här är fem tips till dig som är intresserad av att köpa en luft/vattenvärmepump.

 

 

1. Rätt värmepump betalar sig själv.
En luft/vattenvärmepump utnyttjar gratis solenergi från luften på din egen tomt för att producera värme och varmvatten. Eftersom installationen av värmepumpen inte kräver några ingrepp på din tomt är också investeringskostnaden relativt låg. Det innebär i sin tur att du snabbare får igen din investeringskostnad. Något som är viktigt att tänka på när du väljer fabrikat är att luft/vattenvärmepumpen måste klara det tuffa nordiska klimatet. Annars är risken att värmepumpen fungerar som sämst när du behöver den som mest under kalla vinterdagar. Slitaget som väderomslag med regn, snö och is innebär gör också att det är väl värt pengarna att investera i en luft/ vattenvärmepump med kvalitet.

2. Låt inte vem som helst installera din värmepump.
Luft/vattenvärmepumpar finns i olika effektstorlekar för att passa olika behov. Här är det viktigt att en specialist hjälper dig att dimensionera ditt värmesystem rätt utifrån de förutsättningar som finns i ditt hus och de behov du har. Dessutom berör själva installationen av en luft/vattenvärmepump arbeten inom VVS och el som endast får utföras av certifierade yrkespersoner. Specialisten ska vara certifierad av värmepumpstillverkaren och medlem i SKVP (Svenska Kyl- och värmepumpföreningen). Och självklart ska du själv ha en bra känsla och ett gott förtroende för personen. Det är ju trots allt samma kontaktperson du kommer att vända dig till under lång tid framåt för att svar på frågor om drift och service för luft/vattenvärmepumpen.

Inför ett värmepumpsköp behöver du en välskriven offert som förklarar vad du betalar för. För att offerten ska vara trovärdig behöver återförsäljaren sätta sig in i både ditt hus förutsättningar och dina behov. Ofta kommer en seriös återförsäljare hem till dig innan offerten skrivs för att få så bra information som möjligt. I ett tidigare blogginlägg har vi skrivit just om hur du ska tänka när du jämför offerter från olika tillverkare.

Utedel utanför entré

3. Vart ska utedelen stå?
En luft/vattenvärmepump består av en utedel med en fläkt, samt en innedel. När det gäller utedelen är placeringen viktig på många sätt. Det handlar om att få ut maximal effekt, den ska stå på en plats som ger bra driftsäkerhet och ur ett estetiskt perspektiv vill du placera värmepumpen där den passar in bra i miljön. Om vi börjar med effekten så är det av betydelse att rördragningarna mellan utedel och innedel inte blir för långa. Alltså ju närmare mellan utedel och innedel, desto bättre effekt. Samtidigt behöver fläkten i utedelen fri yta runt sig så att det inte blir rundgång i luftintaget. Det innebär att det är en dålig idé att bygga in utedelen. Undantaget är att man kan bygga ett tak för utedelen om den står på en plats där det finns risk att den får regn, hagel eller snömassor över sig. När det gäller det estetiska så är ett tips att försöka få luftvärmepumpen att smälta in i miljön, till exempel genom att arbeta med växtlighet som ger skyl.

I den här bloggen kan du läsa mer om här ämnet.

4. Vill du byta ut en gammal luft/vattenvärmepump till en ny?
Ett utbyte av en luft/vattenvärmepump kostar ungefär lika mycket som en nyinstallation. Till viss del kan rördragning och andra delar återanvändas, men samtidigt tillkommer arbete kopplat till demontering och bortforsling av den gamla värmepumpen. Om du har en cirka tio år gammal luft/vattenvärmepump och byter ut den till en ny kan du räkna med en effektivitetsökning på 15–20 procent. Det är framförallt kompressorteknik, uppdaterade styrsystem och lågenergi-teknik i cirkulationspumpar och fläktar som bidrar till en bättre verkningsgrad.

I detta avsnitt av värmepodden pratar vi utbyte.

Tvattstuga-1

5. Tänk framåt, tänk tryggt.
Det kan se väldigt olika ut mellan fabrikaten när det gäller garantier och försäkringar på luft/vattenvärmepumpar. Genom att välja en värmepump med en bra trygghet kan du vara säker på att du har en investering som ger dig låga energikostnader utan bekymmer i många år framöver. Om något skulle hända med din värmepump har du ju ett bra skydd. Värt att notera är att det mest bekymmersfria är om du väljer en luft/vattenvärmepump med en bra garanti. En garanti skiljer sig från en försäkring genom att du aldrig behöver blanda in ett försäkringsbolag. Istället har du direktkontakt med din återförsäljare som åtgärdar problemet, helt utan självrisk eller andra kostnader.

 

HITTA SPECIALIST

Vill du veta mer om luft/vattenvärmepumpar eller är du intresserad av en offert? Kontakta en specialist nära dig.

Intresseområden: Att välja värmepump , Byta till värmepump , Installation , Luft/vattenvärmepump

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.