Hur mycket plats kräver värmepumpens innedel?

Av Urban Jonsson, 16 november 2017


Innedel.jpgOavsett om du har en bergvärmepump, luft/vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump är innedelen ungefär lika stor. I det här blogginlägget tittar vi närmare på hur mycket plats installationen kräver och var innedelen bör stå.

 

Vad påverkar placeringen av en innedel?
Eftersom samtliga värmepumpar vi pratar om är en del av vattenburna värmesystem styrs placeringen efter var det finns anslutningsmöjligheter. Om du bor i ett äldre hus där du tidigare haft en oljepanna eller pelletspanna är det nästan uteslutande i källaren som värmepumpen installeras. Även elpannor kan stå i så kallade pannrum i källaren, men i hus från sjuttio- och åttiotalet finns de oftast i tvättstugor eller grovkök.

Groventre.jpg

Hur mycket plats behöver värmepumpen?
Ett bra riktvärde på innedelens mått är 60x60 cm. För att ansluta värmepumpen krävs också rör som tar lite extra plats, de bygger ungefär fem centimeter ytterligare på sidan av värmepumpen. Den sammanlagda golvytan som värmepumpen kräver blir alltså 60x65 cm. Om du byter ut en stor oljepanna eller pelletspanna innebär det här att du frigör ordentligt med yta. Om vi väger in vad boyta kostar per kvadratmeter är det i princip en vinstaffär bara att få loss mer plats i ditt hem. I samband med den här typen av installationer är det också vanligt att man passar på att skapa bättre användning för det tidigare pannrummet. Vissa väljer att skapa ett hobbyrum eller en relaxavdelning, något som inte varit möjligt tidigare på grund av både platsbrist och lukten av olja eller sot. Om det istället är en elpanna du vill byta ut finns det förmodligen ingen yta att vinna, värmepumpens innedel kommer att ta upp ungefär samma plats som din tidigare elpanna. Däremot kan du glädjas åt betydligt lägre värmekostnader.

Finns det några exempel på när rumsytan påverkar valet av värmepump?
Det är sällsynt och beror i så fall på att anslutningsrören på värmepumpen inte är flexibla nog att kunna sammanföras med anslutningsrören i rummet. En annan möjlig risk är om du har behov av fler värmepumpsmoduler, till exempel om du har ett extra stort behov av varmvatten till en jacuzzi eller ett spabad. Den extra varmvattenmodulen innebär ytterligare 60x65 cm eller 70x70 cm, beroende på vilken storlek man behöver.

Behövs tätskikt?groventre_412c 2.jpg
Nej, du behöver inget tätskikt för värmepumpens skull. Däremot krävs ofta tillgång till en golvbrunn för att avleda vatten från säkerhetsventilerna i värmepumpen. Här handlar det om ett väldigt litet flöde, egentligen bara droppar. Att det blir ett läckage beror på att vatten expanderar när det värms upp med följden att varmvatten trycks ut, och det måste ledas bort på något sätt.

Hur lång tid tar installationen av innedelen?
En standardinstallation för en bergvärmepump exklusive borrning tar cirka en dag. Då är det ofta två installatörer som utför arbetet eftersom innedelen är såpass tung. I komplexa fall kan det ta längre tid, men oavsett så ser en kompetent installatör till att du har tillgång till värme och varmvatten även under installationen av värmepumpen.

Kontakta gärna en specialist för rådgivning för att få rekommendationer utifrån förutsättningarna i ditt hus. Via länken hittar du återförsäljare som är certifierade av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Sök lokal återförsäljare

Bergvärmepumpar

Luft/vattenvärmepumpar

Frånluftsvärmepumpar

Intresseområden: Frånluftsvärmepump , Luft/vattenvärmepump , Bergvärme , Installation

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.