Hur går det till att installera en luft/luftvärmepump?

Av Urban Jonsson, 05 oktober 2017


Hus-1.jpgLuftvärmepumpen, eller luft/luftvärmepumpen för att vara exakt, är en av Sveriges vanligaste värmepumpar och en riktig energisparare. I det här blogginlägget går vi igenom det viktigaste som rör installationen.

Placeringen av innedelen är avgörande.Ritning.jpg
En luft/luftvärmepump består egentligen av två separata enheter. En utedel och en innedel. Och just i förberedelsearbetet inför en installation så är innedelen mest intressant. Innedelens uppgift är att sprida den varma luften i ditt hus. För att värmen ska nå överallt är därför placeringen av luft/luftvärmepumpens innedel särskilt viktig. Det man vill åt är en så fri väg som möjligt för luften att spridas. På fackspråk säger man att man vill ha så lång kastlängd som möjligt på utsläppet av luften. För varje rum som värmen ska sprida sig vidare in i brukar man räkna med en sänkning av temperaturen med cirka en grad jämfört med rummet där innedelen är installerad. Det är viktigt att tänka på när du reglerar temperaturen på luftvärmepumpen efter installationen.

Luft/luftvärmepumpen gillar hallen.
För att uppfylla önskemålen som är kopplade till spridningen av värmen letar man efter ett centralt läge i huset med nära anslutning till intilliggande rum. I en svensk villa installeras därför luftvärmepumpen ofta i hallen. Den angränsar generellt till kök och vardagsrum och ibland även sovrum. Dessutom får man den eftertraktade kastlängden på luften. Ytterligare en fördel om huset har en övervåning är att trappan ofta finns i hallen. Eftersom värme stiger kan varmluften enkelt leta sig från luftvärmepumpen och upp till övervåningen. Ännu en fördel med hallen är att det är en plats där du sällan befinner dig längre stunder, och slipper att uppehålla dig i luftvärmepumpens utblås.

Hall.jpg

Stäm av placeringen med ett proffs.
Som regel installeras luftvärmepumpens innedel ovanför entrédörren. Förutom att det är en bra installationsplats rent estetiskt ger det dessutom effekten av en varmluftsridå vid ytterdörren. Dels blir det en varm och skön temperatur när du kommer in i huset, och samtidigt hindrar det kall luft att ta sig in utifrån. Något som är viktigt är dock att ta hjälp av en certifierad installatör. De har behörigheten som krävs för att genomföra en installation och vet hur luftvärmepumpens innedel ska placeras för att ge bäst effekt. Eftersom det ska göras både håltagning och rördragning vill du inte behöva flytta en felaktigt installerad innedel. Ta hjälp av ett proffs och se till att vara överens om alla detaljer innan borren sätts i väggen, så att installationen blir rätt från början.

I vårt tidigare blogginlägg kan du läsa mer om den certifiering som krävs för att få installera luft/luftvärmepumpar.

Inlägget hittar du här: Vem får installera en luft/luftvärmepump?

Hur går själva installationen till?Servicekille.jpg
Som vi redan nämnt är nummer ett att hitta rätt placering till inomhusdelen. Utifrån det bestäms sedan var luftvärmepumpens utedelen hamnar. Man vill gärna ha så kort rördragning som möjligt eftersom det har en viss påverkan på värmepumpens effekt. Rent praktiskt görs hålgenomföringar för installationen av innedelen, och man förlägger sedan en rörkanal genom väggen till utedelen. En normal installation av en luftvärmepump tar uppskattningsvis cirka fem timmar och eftersom det inte är några tyngre enheter kan den genomföras av en ensam installatör. Om du har ett hus med gjuten sockel är det ett alternativ att göra en upphängning av utedelen på en väggkonsol. Annars burkar man sätta luftvärmepumpen på ett markstativ. I båda fallen sätter man dessutom ofta extra vibrationsdämpare för att få en tyst och driftsäker luftvärmepump.

Hitta en certifierad återförsäljare av luftvärmepumpar nära dig.

HITTA LOKAL ÅTERFÖRSÄLJARE

 

Intresseområden: Energi , Luft/luftvärmepump , Installation

Urban Jonsson

Urban jobbar som Produktchef och han har över 13 års erfarenhet av våra värmepumpar.
Det visste du inte om Urban:
Fritiden innehåller mycket vatten i olika former för favoritaktiviteterna är skidåkning, fridykning, dykning och båtturer på sjön Sommen.